Näin lataat Yle Areenasta

Yleisradion ”propellipäiden” Rele-blogissa harmiteltiin taannoin YouTubessa olevia maarajoituksia, jotka estävät videoiden katselun. Erilaisten sisältöjen julkaisijayhtiöt myyvät näet myös Internet-levitysoikeuksia alueittain. Kirjoituksessa nostettiin esille, että nykyään tv-ohjelmia pääsee sentään laajasti katsomaan suomalaisten tv-yhtiöiden palveluissa, kuten Katsomo, Ruutu ja Yle Areena.

Mutta mutta. Muistatteko vielä sen ajan, kun mistä tahansa tv-ohjelmasta sai itselle kopion helposti VHS-nauhurilla? No, on nykyäänkin tallentavia digibokseja, mutta ei taida olla yhtä monella. Tv-yhtiöiden verkkopalveluista ohjelmia ei saa kuitenkaan ladattua, vaikka tavallaan luulisi, että se vastaisi entistä VHS-kopiointia.

Tv-ohjelmien ja elokuvien tuottajat eivät kuitenkaan halua mahdollistaa laillista yksityiskopiointia. Internet-palveluissa se on näennäisesti helppo estää: annetaan tv-yhtiöiden tarjota ohjelmia vain streaming-muodossa ilman virallista latausmahdollisuutta. Kyse on siis laillisen yksityiskopioinnin estämisestä, siitä, ettei ohjelmaa vaikkapa Yle Areenasta laillisesti katsova voi käyttää laillista oikeuttaan ottaa teoksesta muutamia kopioita yksityiskäyttöön.

Ongelmaan on kuitenkin ratkaisu: Yle Areena -lataaja. Se on epävirallinen, yksityishenkilön tekemä suomenkielinen tietokoneohjelma, joka on suunniteltu videoiden lataamiseen Yle Areenasta omalle koneelle. Ohjelman käyttö on hyvin yksinkertaista: menet Areenaan katsomaan haluamaasi ohjelmaa, kopioit ohjelman osoitteen selaimen osoiteriviltä, liität osoitteen Yle Areena -lataajaan ja painat ”lataa”.

Yle Areena -lataajan käytön pitäisi olla laillista, koska jokainen saa ottaa itselleen muutamia kopioita laillisesti saatavilla olevasta teoksesta. Ohjelman käyttö on kuitenkin lainvastaista, mikäli ohjelma kiertää ”tehokkaan kopiosuojauksen”. Tällöinkään kyse ei ole rikoksesta, vaan siviilioikeudellisesta korvausvelvollisuudesta. Poliisi ei siis taatusti tule ovelle, jos käyttää kyseistä ohjelmaa.

Yle väittää Areenan käyttöehdoissa, että ”Areenan streaming-teknologialla tarjolla olevien ohjelmien suojauksien kiertäminen ei ole sallittua”. On kuitenkin epäselvää, onko tämä myös oikeudessa pätevä väite. Joka tapauksessa Yle Areena -lataaja tarjoaa ihmisille vain sen, mihin ehdittiin jo VHS-aikana tottua: mahdollisuuden lailliseen yksityiskopiointiin.

Ahto Apajalahti
Vihreät Helsinki

Filosofian maisteri (historia), väitöskirja tekeillä Helsingin yliopistossa. Vihreiden tietoyhteiskuntatyöryhmän jäsen. Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsen 2017-2020. Effi ry:n hallituksen jäsen 2016-2018.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu