Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

KYLLÄ virsille ja tonttulakeille

Koulujen päätyttyä Suvivirsi-keskustelu on taas noussut pinnalle. Viime joulun alla käytiin vastaavaa keskustelua. Silloin uutisoitiin norjalaisesta koulusta, jossa oli poistettu joulujuhlasta paitsi kristilliset elementit, myös tonttulakit. Perustelu: "on otettava huomioon kaikki, joilla on erilainen kulttuuri ja uskonto".

Suomen islamilaisen yhdyskunnan
imaami Anas Hajjar oli taannoisessa haastattelussa sitä mieltä, että koulujen joulujuhlissa saisi olla korkeintaan islamin ja kristinuskon yhteisiä elementtejä. Hänen sanoistaan välittyy huoli lasten sielujen puolesta: "Muslimien kannalta on tärkeää, että he eivät laula mitään, mikä on vastoin heidän uskontoaan. Lapsihan oppii juuri siinä iässä, katsomalla ja kuuntelemalla." Hän haluaa siis monopolisoida muslimilasten kulttuurivaikutteiden saannin.

Vastaavasti omassa lähimmässä vertaisryhmässäni (nuoret aikuiset, usein vihervasemmistolaiset kaupunkilaiset) on valitettavan yleistä vaatia kaikkien uskonnollisten elementtien poistamista koulujen juhlista. En ole koskaan ymmärtänyt tätä. Jos kerran on uskonnoton, mitä väliä sillä on, jos lauletaan satuolennoista? Myös Suvivirren poistamista vaativat haluavat rajoittaa lasten kulttuurivaikutteiden saantia, eivätkä heidän motiivinsa ole sen kunniakkaammat kuin Hajjarillakaan.

Aikuisten tuputtamassa lastenkulttuurissa on mielestäni kaksi pääasiallista ideologiaa: sivistysideologia ja viihdeideologia. Sivistysideologiaan liittyvät ainakin sellaiset arvot kuin historian ja kulttuuriperinteen tunteminen, rauhoittuminen pohtimaan elämänarvoja ja estetiikka. Viihdeideologiaan kuuluu lähinnä "ihan mitä vaan, kunhan se on hauskaa".

Joulupukkilauluja ja tonttuleikkejä en ole kuullut kenenkään vastustavan ennen tätä Norjan tapausta, vaikka nekin ovat ideologisia. Ne edustavat viihteen ideologiaa. Onko koulujen juhlien ainoa tarkoitus lasten hauskanpito? Jos näin päätetään, sekin on vahva ideologinen valinta.

Jos kristilliset viittaukset poistetaan, muut ideologiset vaikutteet ottavat paikan. Paikan ottaa silloin yleensä viihdeideologia. Kun on kyse koulujen juhlista, lapset eivät laula niissä yhtään mitään itseään varten, vaan aikuisia varten. Aikuiset päättävät ohjelman omien ideologisten tavoitteidensa mukaisesti, ja lapset toteuttavat sitä. Näin on näreet, oli juhla sitten kristillinen, ekumeeninen tai uskonnollisista vaikutteista siivottu.

Myös isänmaallisuusideologia on nostettu keskusteluissa esille. Oli jo aikakin, onhan Lippulaulu, "sinun puolestas elää ja kuolla on halumme korkehin", ideologisesti paljon kovempaa kamaa kuin vaikka verrattain kiltti Enkeli taivaan.

Varsin suureen osaan ihmisen toiminnasta liittyy jonkinlainen ideologinen pohjavire. Jos alamme rajoittaa lapsilta ideologioita, joudumme päättämään, mitkä ideologiat ovat sopivia ja mitkä eivät. Tähän syyllistyvät usein niin konservatiivit, monikulttuurisuuspiirit kuin ateistitkin. En halua koululaitosta tällaisten päätösten taistelutantereeksi. Silloin nimittäin pilataan juhlatunnelma kaikilta aika nopeasti.

Tällä hetkellä tervein asenne koulujen juhlia kohtaan on evankelisluterilaisella valtavirralla. Pidetään koulujen juhlissa vanhat isänmaalliset, uskonnolliset ja viihteelliset perinteet. Niiden lisäksi voidaan tuoda uusia perinteitä muista kulttuureista, uskonnoista ja ideologioista. Näin tarjotaan lapsille monipuolisia vaikutteita eri maailmankuvista. Omaksuvat sitten niistä ne, mitkä omaksuvat. Muslimien tai ateistien lapsille ei ole pahitteeksi, että he altistuvat vanhempiensa ideologiasta poikkeaville aatesuunnille.

Tämä on terveen järjen ideologia, jonka edustajia loukkaavat sekä imaami Hajjar, norjalainen koulu että monet kotimaiset ateistit. Siis kunnia Jumalalle, Joulupukille ja Suomen lipulle jatkossakin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Itse uskonnonvastaisena ihmisenä en koe jotain suvivirttä tai joulukuvaelmaa loukkaaviksi. Pikemminkin ne osoittavat, että kulttuurimme on varsin hyvin maallistunut - ne edustavat enemmän perinnettä kuin mitään uskonnollisesti merkityksellistä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Moniko kristitty oikeasti noudattaa pastorin ohjeita? Entä moniko muslimi noudattaa imaamin ohjeita?

Työskentelin jonkin aikaa koulussa, jossa oli paljon islaminuskoisia lapsia. Suomalaiset perinteet eivät aiheuttaneet mitään ongelmia. Näiden lasten vanhemmat tahtoivat, että lapset oppivat myös suomalaisia perinteitä. Lapset siis saivat osallistua myös kristillisiin juhliin ja tapahtumiin.

Nämä väitteet, että muihin uskontoihin kuuluvat vaatisivat suomalaisilta perinteistä luopumista, ovat pääsääntöisesti suomalaisten keksintöä. Noissa piireissä suhtaudutaan imaamiin lähinnä kuin me suhtaudumme johonkin piispaan.

Uskonto on, mutta ei siitä nyt saa ihan kohtuutonta meteliä nostaa.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Ilmeisesti kokemukset eivät ole kaikkialla kuitenkaan yhtä auvoisia. Voi olla, että nimenomaan uskonnottomat suomalaisvanhemmat nostavat eniten meteliä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kysäisin asiasta kerran naapurissa asuvalta muslimi-mieheltä. Tämä mies muuten tuli tarjoamaan kättä kun esittäydyimme. Muslismi-miehet eivät kuulemma saa kätellä naisia?

Tämä mies kuitenkin kertoi, että uskoo kaikkiin lähi-idän uskontoihin. Juutalaisuus on se pohja, josta lähti sekä kristinusko sekä islam. Tämä muslimi-mies kertoi, että muslimeille Jeesus on profeetta.

Minä en todellakaan ole koskaan törmännyt oikeisiin ongelmiin muslimien kanssa. Maltillinen muslimi ei juurikaan poikkea maltillisesta kristitystä.

Fundamentalistit ovat yhtä vaarallisia ja peloittavia molemmissa uskonnoissa.

Minä uskon. että pääsääntöisesti Suomessa asuvat muslimit ovat maltillisia ja ne ongelmat löytyvät suomalaisten päästä. En nimittäin ole vielä kertaakaan törmännyt fundamentalisti-muslimiin, vaikka muslimeja pyörii ympärilläni jatkuvasti-

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Enpä usko, että uskonnottomat perheet suurinta meteliä pitävät. Uskonnoliset piirit sen sijaan tuntuvat tulkitsevan, että jonkin laulun esittämättä jättäminen tarkoittaa sitä, että se on kielletty. En ymmärrä miksi kenenkään uskonnottoman tai uskonnollisen henkilön tai yhteisön tulisi saada sanella koululle, mitä lauluja juhlissa pitää laulaa ja mitä ei. On koulun oma asia mitä he laulavat.

Tulisiko Suvivirren esittämispakko koulun juhlissa kirjata lakiin?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"En ymmärrä miksi kenenkään uskonnottoman tai uskonnollisen henkilön tai yhteisön tulisi saada sanella koululle, mitä lauluja juhlissa pitää laulaa ja mitä ei. On koulun oma asia mitä he laulavat."

Samaa mieltä. Siksi pelko siitä, että pieni vähemmistö loukkaantuu, on huono syy luopua Suvivirren laulamisesta. Jos oikeasti enemmistö opettajista, oppilaista ja vanhemmista on sitä mieltä, että Suvivirsi on jotenkin huono, niin sen kun jättävät laulamatta. Paras kuitenkin olisi, että tilalle pistettäisiin jotakin vastaavaa filosofista / elämänkatsomuksellista kamaa, eikä korvattaisi sitä jollakin viihdeideologian mukaisella pinnallisuudella.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

En voisi kuvitellakaan suomalaista koulua, ilman Suvivirttä. Enkä haluakaan kuvitella. Itse muslimivanhempien kasvattamana, ja muiden muslimilasten kanssa kasvaneena, ihmettelen asiaa suuresti. Keneltä lie lähtenyt liikkeelle tuollainen kammottava idea poistaa suomalaisesta koulusta Suvivirsi?! Ei ainakaan minun tuntemilta ihmisiltä. Ja paljon minäkin sentään noita ulkomaalaisia tunnen, kerta itsekin olen maahanmuuttaja.

Ne jotka eivät halua sopeutua tänne, suomalaiseen kulttuuriin, Suomeen, menkööt muualle. Ei kai täälläkään ole pakko elää, jos ei halua. Maahan pääsee kyllä, mutta myös maasta pois.

Sitä paitsi Suvivirttä, niin kuin mitään muutakaan, EI ole pakko laulaa, jos ei halua / osaa. Aina voi poistua kiltisti, muita häiritsemästä. Kukaan ei pakota ketään laulamaan. Joten miten tämäkään asia voi olla kenellekään täysijärkiselle ihmiselle ongelmaksi asti?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Keneltä lie lähtenyt liikkeelle tuollainen kammottava idea poistaa suomalaisesta koulusta Suvivirsi?!"

Jaa'a. Itse olen kyllä siinä käsityksessä että tästä asiasta on keskusteltu jo silloin, kun Suomessa ei ollut maahanmuuttajia juuri ollenkaan. Eli veikkaisin kyllä, että vaatimus on alun perin lähtenyt syntyperäisiltä suomalaisilta ateisteilta.

"Aina voi poistua kiltisti, muita häiritsemästä. Kukaan ei pakota ketään laulamaan."

Itse asiassa asia ei mene ihan näin. Juhlat ovat lain mukaan osa koulun opetusta, joten niistä ei saa olla pois ilman hyvää syytä sen enempää kuin tunneiltakaan. (Sitä, ettei halua laulaa Suvivirttä, tuskin lasketaan hyväksi syyksi.) Käytännössä voi hyvinkin olla, että joissain kouluissa jaellaan jälki-istuntoja, jos opettajat näkevät, ettei joku laula tai "protestoi" jollain muulla tavalla.

Aki Mönkkönen

Minä vaadin lapsenlapsilleni helluntalaisena joka päivä ja joka joulu pelkkiä Pitkän Kirjan Lauluja. Ja Joulupukista ei saa näkyä punaista vilaustakaan tai näen punaista! Tuliko selväksi? No, ehkä enkeli taivaan menee...

Käyttäjän TuomasKorppi kuva
Tuomas Korppi

Ateistina olen kyllä sitä mieltä, että keskustelu muutamasta virrestä koulujen juhlissa on saanut suhteettoman suuret mittasuhteet. Minun on vaikea kuvitella, että ne välittäisivät mitään arvokkaita kulttuuriarvoja tai toisaalta indoktrinoisivat ketään uskontoon. Kysehän on käytännössä yhdestä laulusta per puoli vuotta.

Enemmän huomioita pitäisi kiinnittää uskonnonopetuksen lakkauttamiseen ja sen korvaamiseen arvoneutaalilla uskontotiedolla, tieteenfilosofialla ja etiikalla.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Suvivirsi on kuulunut pitkään suomalaiseen koulunpäättäjäisperinteeseen, sitä tuskin kukaan kieltää. Perinteet eivät ole kuitenkaan kiveen hakattuja vaan ne muovautuvat luonnollisesta ympätistön muuttuessa. Väkisin perinteitä ei voi muuttaa. Väkisin niitä ei myöskään voi ylläpitää, väkisin ylläpidettyinä niille ei ole enää mitään arvoa.

En usko, että nyt alakoulussa oleva nuori väki pitää Suvivirttä arvokkaana perinteenä kahdenkymmenen vuoden päästä. Maailma muuttuu, tahdoimme sitä vai emme.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Toimituksen poiminnat

Sivut