Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Hyvinkään surkea sato

Hyvinkään ampumistapaus ei vienyt uskoani ihmiskuntaan, mutta sitä seuranneen julkisen keskustelun seuraaminen meinasi viedä.

Top 5 haudoilla tanssivat poliitikot:

5. Reijo Tossavainen ja lukijoiden kalastelu

Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen kirjoitti heti ampumista seuranneena iltapäivänä blogikirjoituksen, jonka ainoa tarkoitus lienee ollut saada paljon lukijoita ajankohtaista asiaa käsittelemällä. Kirjoituksessa luetellaan muutamia kliseitä ja itsestäänselvyyksiä. "Järjetön väkivalta" on hänen mielestään lisäätynyt. Onko? Eikös suunnilleen kaikki väkivalta ole järjetöntä? Hänen mielestään yhteiskunnan pitäisi "keskittyä nykyistä enemmän henkiseen hyvinvointiin". Kuinka oivaltava huomio! Ja loppuun vielä oman nettisivuston osoite, että odotettavissa oleva suuri lukijajoukko varmasti löytää perille.

4. Osmo Soininvaara ja asekaappien alkolukot

"Vielä parempi tietysti olisi, jos asekaapissa olisi alkolukko", vitsaili vihreiden Osmo Soininvaara kirjoituksensa lopuksi ja varmisti näin, että hänenkin nimensä tulee runsaasti esille asiaa koskevassa uutisoinnissa.

3. Pekka Sauri ja aseiden keskitetty säilytys

Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajan ominaisuudessa esiintynyt vihreiden Pekka Sauri haluaa aseet pois kodeista ja keskitettyyn säilytykseen. Ei, se ei ole hyvä ajatus.

2. Petri Sarvamaa ja kliseinen hurskastelu

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa haluaisi myös aseet keskitettyyn säilytykseen. Hänen mielestään pystymme varmasti "järjestämään lapsille ja nuorille sosiaalisen ja psykologisen turvaverkoston", joka estää ampumistapaukset. Eli koska ennen ei ollut ammuskeluja, ennen asiat olivat varmasti paremmin. Asiantuntijat tosin huomauttivat, että ei aiemmilta vuosikymmeniltä ainakaan nykyistä parempia nuorten mielenterveyspalveluja löydy.

"Ylivoimainen enemmistö suomalaisista aikuisista tietää, mikä on oikein ja mikä väärin. Mutta yhä kasvava joukko ei enää välitä tätä sivistyneen yhteiskunnan koodia lapsilleen." Hei ihan oikeasti nyt. Mihin väite perustuu? Tällaista höpöhöpöä saavat aikaan vain moraalinen ylemmyydentunne, epärealistinen nostalgisointi ja kyltymätön vouhkaushalu.

"Miksi Hyvinkään tekijää kutsutaan 18-vuotiaaksi 'mieheksi', mutta hänen uhrejaan 'nuoriksi'? Minun ymmärtääkseni 18-vuotias on henkiseltä kasvultaan vielä lapsi. Meidän kaikkien lapsi."

Jaa, en tiennytkään että lapsillakin on jo äänioikeus ja vaalikelpoisuus, ja että teiniäitien sijaan pitää ruveta puhumaan lapsiäideistä. Mutta minäpä olen havainnut, että 51-vuotiaat europarlamentaarikot ovat henkisesti kovin lapsenomaisia.

1. Annika Lapintie ja ???

Siinä missä uskon (toivon) Osmo Soininvaaran alkolukko-kommentin olleen vitsi, vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie ehdotti niitä asekaappeihin ilmeisesti tosissaan. Lapintien mukaan toisin kuin aseita, autoja ei ole "suunniteltu tappamiseen". Mutta autothan on suunniteltu ylinopeuden ajamiseen, koska niillä pystyy ajamaan ylinopeutta! Lapintie ei näe myöskään eroa auton viemisessä katsastusasemalle ja poliisin tunkeutumisessa kotirauhan piiriin. En tiedä miksi tätä pitäisi kutsua. Sanat "moraalinen ylemmyydentunne" ja "kyltymätön vouhkaushalu" tulivat taas mieleen.

Top 1 uskonnolliset hyväksikäyttäjät:

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen onnitteli uskontovereitaan tragedian suomista mahdollisuuksista: "Tällaisissa tilanteissa näyttää kyllä toisaalta seurakunnille ja kristityille tarjoutuvan erinomaisia tilaisuuksia - mahdollisuus pitää evankeliumin sanomaa esillä ja tuoda lohdutusta." Lue: "Kun ihmiset ovat heikoimmillaan, on aika iskeä!"

Top 1 "olen älykkö, oho hups, enpäs olekaan":

Toimittaja Ruben Stiller peräänkuulutti "tervettä vihaa tekijää kohtaan" ja halusi kutsua "pahaa pahaksi". Hän luuli olevansa valtavirrasta poikkeava älykkö, joka erottuu edukseen mainitsemistaan "päivystävistä humanisteista", jotka "suosivat nykyään sisäsiistejä yhteiskunnallisia selityksiä".

Ihmiset ovat yleisesti sitä mieltä, että ihmisten satunnainen ampuminen on eettisesti väärin. Siksi sitä ei erityisesti tarvitse toistella. Stiller voi toki rauhassa kutsua eettisesti väärää eettisesti vääräksi ja vihailla väkivallantekijöitä, mutta mitä apua siitä on kenellekään? Yhteiskunnallisia selityksiä etsitään siksi, että tällaisten tekojen määrää voitaisiin vähentää. Uskooko Stiller, että epämääränen vihailu vähentää niitä? Ei, Stillerillä ei ollut mitään oikeata sanottavaa. Hän vain halusi päteä.

Kukkuu-osasto:

Jouko Piho ja demonit

Eläkeläinen Jouko Pihon mielestä "nykyinen pahuuden lisääntyminen johtuu demonien aktivoitumisesta" ja hirmutekojen tekijät ovat toimineet "demonien voimasta". En enää ihmettele joidenkin esittämiä väitteitä, että nuorilta menisi videopelien takia todellisuudentaju sekaisin. Onhan meillä Jouko Pihossa elävä esimerkki siitä, kuinka sekaisin arkipäiväisistä toimistaan yleisestiottaen normaalisti selviävän aikuisenkin todellisuudentaju voi olla.

Jaana Haapasalo ja loppu aseharrastuksille

Oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalon mielestä yksityishenkilöille ei pitäisi myöntää aseita. Aiemmin hän on sanonut, ettei aseista kiinnostuminen ole normaalia. Eipä tämä paljoa poikkea Pihon demonijutuista. Tohtorintutkintokaan ei suojaa päähänpinttymiltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Dosentti Haapasalon työsuhde purettiin aikoinaan Poliisikoulussa juuri tämän päähänpinttymän takia.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kiitos huomautuksista, korjasin Sarvamaan etunimen.

Ilmari Pietilä

Heh, vakava asia mutta väkisin hymyilyttää kun lukee. Hyvä kirjoitus.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Monista blogauksista tulee mieleen jenkeistä tutut ambulansseja jahtaavat lakimiehet. Poliittisten irtopisteiden sijaan he hakevat mehevää oikeusjuttua ja siivuaan mahdollisista korvauksista.

Miusa U

Petri Sarvamaa oli muka Kokoomuksen viimeinen liberaali. Kun ei kerran hänkään ole liberaali, onko enää ketään jäljellä? Elina Lepomäki on edes sinnepäin mutta hyvin maltillinen hänkin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Hei, tämä oli oikeasti helvetin hyvä teksti.

Käyttäjän IsmoMuurimaa kuva
Ismo Muurimaa

Hyvinhän bloggaus alkoi, mutta minkäännäköistä pointtia ei tullut, joten taitaa
kirjoitus olla aivan samanlainen Räsäsen, Soinivaaran ja kumppaneiden kanssa. Poliittinen huomionhaku. Eihän siinäkään ole poliitikolle mitään väärää , yhteiskunta on sillätapaa rakennettu, että oma huomio otetaan mistä saadaan. Viisaat luultavasti ovat hiljaa, koska tällaiseen kysymykseen ei vastausta ole.
Jos aseita ei ole niin ei ampuijiakaan, mutta jos valtiolla on aseita on kansallakin oltava. Alkolukkoa tehokkaampi on kieltää viina. Tulokseton yritys: Siittä on jo kokemusta.
No tarvitseeko edes demoniasioihin vastata.
Kaikki ymmärtävät pavlovin koirakokeet, katsot väkivaltaa- olet sitä. Sitä koneistoa ei vaan voi pysäyttää, miljardit kysymyksessä.

Joukkosurmat ovat tulleet jäädäkseen, julmuus ei ole kasvanut, vaan aseet parantuneet ja joukkokokoontumiset lisääntyneet. Lisäksi paineet ja vaatimukset ovat suuremmat. Lisäksi mielialalääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutusta ei tunneta. Joissain USA:n tapauksissa puolustus on käyttänyt tätä argumenttia.

Mielestäni parasta on ennaltaehkäisy, alkakoon nollatoleranssilla koulukiusaamisissa. Eräs viisas (minun mielipide) poliisi sanoi," eettinen ja moraalinen laki ennen lakipykälää".

Käyttäjän zuccavondille kuva
Ilja Sara

Hyvä kirjotus. Olisit vielä voinu listata jonkun järkevän blogikirjoituksen asia tiimoilta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Kukkuu-osasto" on erityinen suosikkini. :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ahto ampui tarkasti. Siis alas. Siis monen Hyvinkään surmatöistä järkyttyneen ihmisen puheenvuorot ja ideat.

Entä sitten? Odotellaanko kyynisinä seuraavaa katollekiipeäjää, joka ei olekaan viulunsoittaja eikä nuohooja? Vai koetetaanko edelleen miettiä, miten nuorten ja vanhempienkin miesten kurssi oikaistaisiin väkivallattomaan suuntaan?

"Ihmiset ovat yleisesti sitä mieltä, että ihmisten satunnainen ampuminen on eettisesti väärin." Kyllä kyllä, mutta käsitys vääryydestä ei estä kaikkia tekemästä sitä sittenkin. Mikä estäisi?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Mikä estäisi?"

Ei mikään. Tämä on rikollisuusilmiö, jonka kanssa joudumme toistaiseksi elämään.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Julkinen keskustelu on moninaista kuten tästäkin käsittämättömästä ampumistapauksesta. Odotan kuitenkin julkisissa toimissa olevien tai julkisuudessa esiintyvien käyttävän tervettä kaupunkilaisjärkeä. Joitakin sellaisia pohdintoja löytyikin, mutta myös uskomattoman heikkoja pläjäyksiä tosta noin vain.

Olet ottanut esimerkeiksi niitä heikoimpia. Ja paljon paljon löytyy vielä lisää. Helsingin Sanomien pääkirjoitus "sarjatuliaseeseen on helppo saada lupa" lähenee pohjanoyteerausta, kun sille lehdelle pitää asettaa sentään jotain vaatimuksia.

Tällä dosentti Jaana Haapasalolla on mielenkiintoisia lauselmia menneisyydessä. Hän taitaa olla myös SKP:n jäsen.

Henry Laasanen

Kukkuu osastolta jäi uupumaan...

"Vasemmistonaiset vaatii, että feministisen sukupuolentutkimuksen ja erityisesti kriittisen miestutkimuksen rahoitusta vahvistetaan ja vakautetaan. Tällaiset kysymykset suorastaan huutavat yhteiskunnallisen sukupuolentutkimuksen sekä kriittisen miestutkimuksen otetta."

Toimituksen poiminnat

Sivut