Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Jäsenluettelofarssi

Poliittisille nuorisojärjestöille lähetettiin 11.5. sähköpostiviesti, jonka mukaan "julkisuudessa on esitetty väitteitä siitä, että poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen opetus- ja kulttuuriministeriöön toimittamissa valtionavustushakemuksissa ja -selvityksissä ilmoitetuissa jäsenmäärissä olisi paikkansapitämättömyyksiä".

Viestissä vaadittiin järjestöjä lähettämään:

"- järjestön ajantasainen jäsenluettelo sekä
- selvitys jäsenistössä tapahtuneista muutoksista vuosina 2008-2011:
a) tiedot jäseniksi liittyneistä
b) tiedot järjestöstä eronneista ja erotetuista jäsenistä."

Tiedot voisi toimittaa "paperilla tai sähköisesti muistitikulla". Viestissä vedottiin valtionavustuslain 16 ja 17 §:ään, joiden mukaan "valtionapuviranomaisella on oikeus suorittaa valtionavustuksen maksamisessa ja käytön valvonnassa tarpeellisia valtionavustuksen saajan talouteen ja toimintaan kohdistuvia tarkastuksia".

Piraattinuorissa ja -puolueessa ymmärsimme heti, ettei vaatimus jäsenluettelokopion toimittamisesta viranomaisille säilytettäväksi voinut mitenkään olla lainmukainen. Tämän vuoksi Piraattinuoret kieltäytyi lähettämästä kopiota jäsenluettelostaan.

Tietosuojavaltuutettukin totesi, ettei järjestöillä voi olla velvollisuutta luovuttaa koko jäsenluetteloaan viranomaisten haltuun. Ministeriön määräämällä tarkastajalla olisi kuitenkin oikeus nähdä jäsenluettelon sisältö. Ministeriöltä tuli seuraavanlainen sähköpostiviesti: "On tärkeää hahmottaa, että ministeriö viranomaisena ei ota rekistereitä käyttöönsä, vaan asettaa joko viranhaltijansa tekemään tarkastuksen tai teettää tarkastuksen ulkopuolisella taholla."

"On tärkeää hahmottaa", hah. Ensimmäisessä viestissä tehtiin täysin selväksi, että ministeriö olisi halunnut itselleen kopiot jäsenluetteloista. Toisessa viestissä annettiin ymmärtää, että kyse olisi ollut väärinkäsityksestä vastaanottajien päässä. Ministeriö ei suostunut myöntämään virhettään.

Ministeriö järjesti myös järjestöille tiedotustilaisuuden. Ilmoitettiin, että ministeriöstä tulee tarkastaja katsomaan jäsenluettelon, mutta kopiota ei tarvitse luovuttaa. Tarkastajilla ei ole oikeutta listata järjestöjen jäseniä muistiin. He voivat ainoastaan silmämääräisesti tarkastella jäsenluetteloita. Tarkastukset aloitettiin jo viime viikolla.

Piraattinuoret kieltäytyi luovuttamasta kopiota jäsenluettelostaan viranomaisille. Piraattinuoret kuitenkin suostuu siihen, että tarkastajat tulevat selaamaan jäsenluetteloa paikanpäälle järjestön toimitiloihin. Muistiinpanojen tekemistä jäsenten henkilöllisyyksistä ei sallita. Piraattinuorten edustajat ovat paikalla valvomassa tarkastusta. Tarkastus pidetään ministeriön määräämänä ajankohtana, huomenna tiistaina 22.5. klo 14.30.

Kieltäytyminen tarkastuksesta ei enää tässä vaiheessa ole mahdollista muuten kuin kieltäytymällä avaamasta ovea tarkastajille. Tämä puolestaan olisi oikeudellisesti hyvin suuri riski Piraattinuorten luottamushenkilöille. Piraattinuorten hallitus käsittelee asiaa vielä tänään klo 20 alkavassa kokouksessa, mutta näillä näkymin tarkastukseen suostutaan. On kuitenkin mahdollista, että Piraattinuoret ryhtyy jälkikäteen toimiin sen selvittämiseksi, oliko tarkastus kaikilta osin laillinen.

Seuraavat asiat tekevät jäsenluetteloiden tarkastusruljanssista mielestäni farssin:

1. Ministeriö kommunikoi epämääräisin sähköpostiviestein ja suullisesti. Piraattinuoret ei ole saanut kirjallista tietoa tarkastuksen suorittamisesta ennen kuin tänään (sekin sähköpostitse, eli varsinaista asiakirjaa ei ole saatu).

2. Ensimmäisessä viestissä ollutta vaatimusta jäsenluetteloiden kopioiden toimittamisesta ministeriölle ei ole selkeästi peruutettu. Tietojeni mukaan jotkut järjestöt ovat tämän vuoksi erehtyneet noudattamaan tätä ilmeisen lainvastaista vaatimusta, eli lähettäneet kopion jäsenluettelostaan.

3. Ministeriö ei ole myöntänyt virhettään, vaan on jatkanut tarkastusten läpiajamista harvinaisen pikaisella aikataululla. Suurin osa tarkastuksista on ilmeisesti jo tehty, vaikka tarkastuksen laillisuus on edelleen epäselvä.

4. Tarkastuksesta päättänyt taho ei ole tiedossa. Ensimmäisen viestin allekirjoittajana oli nuorisojärjestöjen avustustoimikunnan pääsihteeri Laura Tuominen. Viestistä ei käynyt ilmi, päättikö tarkastuksesta avustustoimikunta, pääsihteeri itse vai joku ministeriön virkamiehistä.

5. Avustustoimikunnan pääsihteeri Laura Tuominen on vasemmistonuorten pitkäaikainen (entinen) aktiivi. Ministeriön johdossa on vasemmistoliittolainen Paavo Arhinmäki. Tarkastusten läpiviennin kiireellisyys, joka lienee ollut osasyynä juridisiin sähläyksiin, viittaa taustalla olevaan poliittiseen motiiviin eli ajatukseen kilpailevien järjestöjen mustamaalaamisesta. Vasemmistolle on edullista, että kilpailevien järjestöjen jäsenluetteloiden asianmukaisuuteen liittyviä epäilyjä revitellään mahdollisimman laajasti julkisuudessa. Heillä on tarvittavat luottamustehtävät miehitettynä, jotta tehokas julkisuudessa revittely onnistuu.

Ennen tarkastuspäätöksen tekemistä epäilemättä varmistettiin, että vasemmistonuorilla on ainakin jäsenluettelot kunnossa. Kääntäen: jos vasemmistonuorten jäsenluettelot eivät olisi olleet kunnossa, näin pikaista tarkastuspäätöstä tuskin olisi tehty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän annamikkola kuva
Anna Mikkola

Minun nähdäkseni näistä tuista ja niiden jakoperusteista ovat julkisuudessa revitelleet oikeastaan yksinomaan vihreät ja perussuomalaiset, osaltaan ainakin aiemmin myös piraatit. Kokoomus on sittemmin yhtynyt tähän revittelyyn, koska heidän intresseissään olisi muuttaa tuki määräytymään kansanedustajien määrän mukaan. Vihreät eivät ole halunneet jäädä pekkaa pahemmaksi, ja heiltä on kuulunut ehdotus jopa arkistorahoituksen sitomisesta parlamentaarisiin voimasuhteisiin, minkä minä tulkitsen suoraan historiavastaisena kannanottona. Korkea-arvoisin kommentaattori tähän tukirevittelyyn lienee pääministeri Katainen, joka on ilmaissut että systeemissä on ongelmia jotka tulisi korjata. Vihreät ja perussuomalaiset ovat kyenneet tämän kokoomuksen pussiin pelaamisen nimissä jopa muodostamaan epäpyhän allianssin keskenään.

Lisäksi tietysti näistä tuista on noussut haloo jo useana vuonna peräkkäin, ilmeisen riippumatta siitä kuka täsmälleen ministeriössä päätöksiä tekee ja mistä poliittisesta taustasta.

Näin ollen minusta näyttäisi lähinnä siltä, että ministeriöön on nyt kohdistunut varsin suuria paineita tehdä jotain. Koska jäsenmäärät ovat edelleen merkittävä ja samalla epävarmin peruste tukien myöntämiselle, tuntuu melko luonnolliselta että juuri niille halutaan hakea jonkinlaista varmistusta. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että ministeriö ei lähtökohtaisesti ole tainnut itsekään tietää miten sellainen pitäisi sitten tehdä.

Listasi viimeinen kohta on ehkä lähinnä hupaisa. Meinaatko että Vasemmistonuoret käy nyt lyömään "kilpailevia" järjestöjä sillä, että toisin kuin muut, he ovat vuosikausia salaovelasti jättäneet rikkomatta lakia? Quelle horreur.

Janne P Hukkinen

Hieman hataralla juridisella ja poliittisella pohjalla ministeriön asema.

Sähköpostin pitäisi käydä, jos ei ole syytä epäillä sen aitoutta. Oliko?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Vapaamuotoinen sähköposti ei käy. Pitää olla määrämuotoinen, asiakirjapohjaan tehty asiakirja, josta ilmenee kuka päätöksen on tehnyt, jossa on perustelut päätökselle ja tarvittavat valitusosoitukset yms. ja josta talletetaan kopio ministeriön arkistoon. Tällaista asiakirjaa ei ole tähän tarkastusasiaan liittyen vielä näkynyt.

Toimituksen poiminnat

Sivut